Monika Nohavová

Blog sebepřijetí

Jak se přestat kritizovat a začít přijímat své pravé já?

Sebekritika – mnohé z nás ji znají až příliš dobře. Neustálé vnitřní hlasy, které nás udržují v kolotoči pochybností a nejistoty. „Nejsi dost dobrá.“ „Měla bys to udělat lépe.“ „Proč se ti tohle pořád nedaří?“ Tyto myšlenky nás mohou stahovat dolů a bránit nám v tom, abychom žily plnohodnotně a spokojeně. Ale co kdybych ti řekla, že cesta ke štěstí nezačíná dokonalostí, ale sebepřijetím?

  Sebepoznání je klíčem k tomu, abychom přestaly být svými největšími kritiky. Často si myslíme, že když budeme tvrdší na sebe, zlepšíme se, ale opak je pravdou. Když se naučíme rozumět tomu, kým jsme, co potřebujeme a jaké jsou naše skutečné hodnoty, můžeme začít žít v souladu se sebou. Už nemusíme plnit očekávání ostatních nebo se přizpůsobovat tomu, co od nás vyžaduje okolí.

Proč se kritizujeme?

Sebekritika většinou pramení z vnitřních přesvědčení, které si vytváříme už v dětství. Možná jsi vyrůstala v prostředí, kde byly kladeny vysoké nároky na výkon, nebo jsi byla svědkem toho, jak někdo blízký projevoval neustálou nespokojenost sám se sebou. To nás učí, že láska a přijetí jsou podmíněné tím, jak dobře něco uděláme. A tak se stáváme vězni svých vlastních očekávání.

Ale pravdou je, že žádný výkon nemůže nahradit vnitřní klid a pocit sebehodnoty. Když se neustále srovnáváme s ostatními, kritizujeme se za každou drobnost, oslabujeme svou schopnost být sami sebou. A tím ztrácíme možnost skutečně zářit.

Jak začít cestu k sebepřijetí?

Sebepřijetí není o tom, že se najednou přestaneš snažit. Je to o tom, že se přestaneš trestat za to, že nejsi „dokonalá“ podle něčích měřítek. Prvním krokem je uvědomit si, že nikdo není dokonalý – ani ty nemusíš být.

Zkus začít malými kroky:

1.   Zastav se – Když se přistihneš při negativních myšlenkách, vezmi si chvíli pauzu. Zeptej se sama sebe: „Je tohle skutečně pravda?“

2.   Přepiš svůj příběh – Každý má svůj vlastní příběh o tom, jaký by měl být. Jaký je ten tvůj? A hlavně, kdo ho napsal? Možná je čas vzít pero do vlastních rukou a začít psát nový.

3.   Najdi podporu – Vědomá práce na sobě není snadná, a proto je důležité mít kolem sebe lidi, kteří tě podpoří. Ať už jde o přátele, terapeuty nebo kouče, pomoc zvenčí ti může otevřít oči.

Přestaň bojovat sama se sebou

Když začneš více rozumět tomu, kdo jsi a proč se chováš určitým způsobem, můžeš se postupně naučit sebe přijímat. Pochopíš, že tvoje síla nespočívá v tom, být bezchybná, ale v tom, být autentičtí.

Pokud cítíš, že se to týká i tebe, a chceš se skutečně vydat na cestu sebepřijetí, mohla by tě zajímat moje individuální spolupráce v programu Revoluce sebepřijetí. V tomto transformačním programu se zaměříme na to, abys objevila své pravé já, naučila se pracovat se svým mindsetem a stabilizovala svůj nervový systém.  Pomocí praktických technik a hluboké vnitřní práce tě provedu tím, jak překonat limitující přesvědčení a začít žít život plný rovnováhy a sebevědomí.

Chceš začít hned? Rezervuj si 30 minutovou konzultaci zdarma a zjistíme, jak ti mohu pomoci na tvé cestě k sebepřijetí.