Monika Nohavová

Blog sebepřijetí

Jak emoce ovlivňují naše rozhodování a proč je důležité jim rozumět

Každý den děláme stovky rozhodnutí – od těch drobných, jako co si dáme k snídani, až po zásadní, jako kde budeme pracovat nebo s kým strávíme život. Ale co když ti řeknu, že velká část těchto rozhodnutí nevychází z logiky, ale z emocí? Možná máš pocit, že svoje rozhodování držíš pevně v rukou, ale často to jsou právě naše nevyřešené emoce a podvědomé vzorce, které nás vedou.

Emoce jako kompas

Naše emoce jsou jako kompas, který nás naviguje životem. Když cítíme radost, směr je jasný – jdeme tam, kde se cítíme dobře. Když se ale objeví strach, úzkost nebo pochybnosti, může nás to zablokovat. V takových chvílích máme tendenci rozhodovat se na základě obav, co si o nás pomyslí ostatní, nebo se podvědomě chráníme před zklamáním. A právě tady začíná kolotoč rozhodnutí, která nejsou v souladu s tím, co skutečně chceme.

Místo toho, abychom se drželi svých snů a cílů, nás emoce často vedou k tomu, abychom dělali kompromisy a zůstávali v zóně pohodlí. Důležité je však naučit se těmto emocím naslouchat, rozpoznat je a nechat je pracovat pro nás, místo proti nám.

Jak zvládat své emoce a najít rovnováhu

Nejde o to emoce potlačovat, ale naučit se s nimi pracovat. Když je pochopíme, získáme nad nimi kontrolu a můžeme je využít jako nástroj pro růst a pozitivní změny.

– Identifikuj své emoce – Když jsi na pokraji důležitého rozhodnutí, zastav se a zeptej se sama sebe: Jaké emoce teď cítím? Je to strach, radost, nebo snad nejistota? Jak tě ovlivňují?

– Pracuj se svým nervovým systémem – Když jsme pod stresem, naše reakce mohou být přehnané. Pomocí technik na stabilizaci nervového systému můžeš lépe zvládat stres a rozhodovat se klidněji.

– Najdi podporu – Ne vždy musíme na své cestě být sami. Zkušený průvodce nebo kouč ti může pomoci lépe rozumět svým emocím a najít způsoby, jak s nimi pracovat.

Pokud cítíš, že tvoje emoce často ovlivňují tvá rozhodnutí a brání ti v tom, abys žila život naplno, může ti být užitečná individuální práce v programu Revoluce sebepřijetí. Naučíš se nejen rozpoznat své emoce, ale také s nimi efektivně pracovat pomocí metodologie Brain-Based coaching. Program ti pomůže stabilizovat tvůj nervový systém a objevit nástroje, které tě podpoří v každodenních rozhodnutích.

Chceš začít?   Přihlas se na 30 minutovou konzultaci zdarma a zjistíme, jak ti mohu pomoci na tvé cestě k sebepřijetí. 

Dej svým emocím prostor k růstu a ne blokaci!