Monika Nohavová

Blog sebepřijetí

Proč nás náš mozek sabotuje na cestě k sebepřijetí a jak to změnit jednou provždy

Cítíš se někdy, že tě vlastní mozek sabotuje na cestě k sebepřijetí? Neboj se, nejsi v tom sama. Představ si, že jsi na cestě k důležitému životnímu cíli. Vnímáš, jak se blížíš k něčemu, co tě může naplnit štěstím a sebepřijetím, ale najednou se objeví překážky a pochybnosti. Jako by tě něco neustále tahalo zpět. Tohle je příběh Jany, která dlouhou dobu bojovala se svým vnitřním kritikem. Jana byla úspěšná ve své kariéře, ale neustále měla pocit, že není dost dobrá. Každý její úspěch byl okamžitě následován vlnou negativních myšlenek a pochyb. Janin příběh je typický pro mnoho z nás, které každodenně čelí vnitřním bojům a pochybám o sobě samých.

V tomto článku se podíváme na psychologii a neurovědu za sebepřijetím a nabídnu ti konkrétní strategie, jak překonat tuto mentální překážku jednou provždy. Pochopíme základní principy fungování mozku, prozkoumáme, proč je sebepřijetí tak důležité a zároveň obtížné, a nakonec se naučíme praktické techniky, které nám mohou pomoci na naší cestě k lepšímu sebepřijetí.

Co je sebepřijetí

Sebepřijetí je stav, kdy přijímáš a uznáváš všechny aspekty své osobnosti, včetně slabostí a nedostatků. To neznamená, že bys neměla toužit po osobním růstu, ale spíše bys měla přijmout skutečnost, kým jsi v přítomném okamžiku. Sebepřijetí je důležité pro náš psychický a emocionální blahobyt, protože nám umožňuje žít autenticky a v souladu se svými hodnotami.

Proč je sebepřijetí tak náročné

Sebepřijetí je často složité kvůli externím a interním faktorům. Společnost a média nám neustále předkládají ideály, které je těžké dosáhnout. Výchova a zkušenosti z dětství mohou také hrát významnou roli, kdy se negativní vzorce myšlení a chování zakoření v našem podvědomí. Tato kombinace externích tlaků a hluboko zakořeněných vzorců dělá ze sebepřijetí náročný úkol.

Jak funguje náš mozek

Mozek je složitý orgán, který řídí všechny naše myšlenky, emoce a chování. Skládá se z několika částí, které spolupracují, aby nám pomohly přežít a prosperovat. Neokortex je zodpovědný za vyšší kognitivní funkce, jako je myšlení a rozhodování, zatímco limbický systém je centrem našich emocí. Limbický systém často funguje na základě naučených vzorců z minulosti. Mozek funguje jako čelovka ve tmě – zaměřuje se na to, na co svítíme svou pozorností.

Proč mozek sabotuje naše sebepřijetí

Mozkové okruhy a neurochemické reakce mohou přispívat k negativnímu sebepojetí. Například, když jsme vystavené stresovým situacím, naše tělo uvolňuje kortizol, který může negativně ovlivnit naši schopnost myslet jasně a racionálně. V dětství se formují vzorce myšlení, které mohou přetrvávat i do dospělosti. Když jsme byly malé, negativní komentáře od rodičů nebo vrstevníků mohly vytvářet hluboké stopy v našem podvědomí, které ovlivňují naše současné jednání a myšlení.

Praktické tipy pro překonání mentálních překážek

Automatické psaní

Jednou z technik, které mohou pomoci uvolnit a prozkoumat naše podvědomí, je automatické psaní. Tato technika zahrnuje psaní bez cenzury a přemýšlení, což nám umožňuje dostat se k hlubokým myšlenkám a pocitům. Příklad cvičení: Posaď se na klidné místo, vezmi si papír a pero a piš nonstop po dobu 5 minut. Nepřemýšlej, co píšeš, a nech myšlenky volně plynout.

5 x PROČ technika

Tato technika pomáhá dostat se k jádru našich problémů tím, že si položíme otázku „proč“ pětkrát po sobě. Proč se cítím nejistě, když mluvím před lidmi? Možná proto, že se bojím, že udělám chybu. Proč se bojím, že udělám chybu? Protože se bojím, že se mi lidé budou smát. A tak dále. Tento proces nám pomáhá odhalit hlubší příčiny našich obav a nejistot.

Meditace a Mindfulness

Meditace a mindfulness jsou další účinné techniky, které nám mohou pomoci zklidnit mysl a soustředit se na přítomný okamžik. Praktická cvičení zahrnují například vědomé dýchání, kdy se soustředíš pouze na svůj dech, nebo mindfulness procházku, kdy vědomě vnímáš každý krok a okolní prostředí.

Přepólování pozornosti

Vědomým kontrolováním toho, na co myslíme, můžeme přepólovat svou „čelovku“ na pozitivní aspekty našeho života. Když se přistihneš, že se zaměřuješ na negativní myšlenky, můžeš se vědomě rozhodnout přesměrovat svou pozornost na něco pozitivního. Kam svou čelovkou svítíš, tam roste tvá energie.

Neurovědecké tipy pro změnu návyků

  • Neurověda nám poskytuje řadu praktických tipů pro změnu návyků. Mezi ně patří například stanovení konkrétních a měřitelných cílů, vytváření podpůrného prostředí a pravidelné opakování nových návyků.
  • Pravidelné opakování je klíčové pro upevnění nových návyků. Mozek neumí mazat staré vzorce, ale umí vytvářet nové. Staré vzorce mohou být přebity novými pouze pravidelným opakováním a trpělivostí.
  • Stanovení malých, dosažitelných cílů nám může pomoci udržet motivaci. Když dosáhneme malého cíle, cítíme se úspěšné a motivované pokračovat dále.
  • Vedení deníku nám může pomoci sledovat pokrok a uvědomovat si změny. Můžeme zapsat své myšlenky, pocity a úspěchy, což nám poskytuje cennou zpětnou vazbu a motivaci pokračovat.
  • Najít podporu od přátel, rodiny nebo online komunit může být klíčové pro udržení změn. Sdílení své cesty s ostatními nám poskytuje pocit sounáležitosti a podpory.


Začni ještě dnes – udělej první krok směrem k sebepřijetí a uvidíš, jaký rozdíl to udělá! Chceš se posunout ještě více?  Pojď si se mnou pro expanzi v lehkosti! Přidej se do 3měsíčního elitního programu. Předchozím ženám přinesly silné prožitky a AHA momenty a já se moc těším, co se zde pro vás otevře tentokrát!

Máš vlastní tipy nebo zkušenosti? Poděl se o ně v komentářích níže. Společně jsme silnější!